04.05.2015

Faste for et bedre liv!?

Hei og god tirsdag. Har uken startet bra? Jeg har som regel fri på mandagene og benyttet gårsdagen til å gjøre unna noen ærend. En tur på Ikea og plantasjen for årets jordbærplanter, noen stemorsblomster og jord til frøene vi allerede har sådd. Planen er i år, som i fjor, og få til en liten kjøkkenhage på den lille plenen vi har på framsiden for å nyte selvgrodde grønnsaker og salater på varme sommerdager.

Det jeg egentlig ville spørre om i dag er periodisk faste og da 5:2 dietten spesielt. Er det noen som har prøvd den? Jeg har 10-15 kg som skulle vært borte for lenge siden. Ikke at det gjør så mye, men jeg tror jeg hadde fått det bedre om bilringene ikke var der. Jeg klarte det da Tuva var lita. Tok av 12 kg ved hjelp av South Beach dietten fra februar til juni, men etter jeg traff Arild senere det året har kjærlighetskiloene kommet på, og ikke så lett å bli kvitt. Jeg lever relativt sunt, men vekten står stille. Jeg hører flere og flere snakker positivt om periodisk faste, og som et rutinemenneske jeg er så er det 5:2 som høres enklest ut.

5:2 dietten betyr i grove trekk at man spiser som normalt 5 dager i uken (sunne alternativer) og 2 dager med faste der man holder seg til 500 kalorier om dagen (menn skal ha 600)  Den kan brukes av de fleste uansett alder, og har gode resultater på kolesterolnivå og blodtrykk, samt redusere risiko for diabetes, kreft og hjerte-karsykdommer. Faktisk viser flere studier at periodisk faste har mange helsemessige effekter (www.scientificamerican.com, www.pubmed.gov).

For noen uker siden gjennomførte vi noen dager med Supercleanse. Bare rå frukt, grønnsaker og supermat - ikke noe animalsk og jeg fikk en enorm energi og følte meg veldig "ren". Jeg trodde at jeg kom til å bli mer sulten, men etter to-tre dager så er kroppen omstilt og man går ikke rundt og er sulten. For kjenner jeg sult over lengre tid sprekker jeg og er tilbake der jeg var. Derfor tror jeg korte intervaller med faste passer fint for meg. Hva spiser man egentlig på en fastedag? Hvor mye er egentlig 500 kalorier, og hva er lurt å spise for å få mest mulig mat til færrest kalorier?

Jeg må lese mer og kanskje begynne neste uke da Arild reiser på jobb igjen. For meg skal det ikke være en kur, men en livsstil. Kanskje er det flere som ønsker å bli med slik at vi kan motivere hverandre?post signature

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Takk for at du tar deg tid til å legge igjen spor etter deg. Det setter jeg enormt stor pris på! Ha en fin dag