16.03.2015

Elgstek med fløtegratinerte poteter og hjemmelaget viltsaus

En ting jeg savner skikkelig fra da jeg bodde hjemme, sett bort fra rene klær lagt på sengen og slippe unna det meste av husarbeidet, er de gode søndagsmiddagene mamma disket opp. Jeg tror ikke jeg satte sånn pris på det da det var sånn, men nå i ettertid ser jeg hvor mye det betyr å sette av tid rundt middagsbordet og kose seg med maten når alle har fri.

På søndag serverte jeg elgstek med kokte grønnsaker, fløtegratinerte poteter og hjemmelaget viltsaus.
Her kommer en liten oppskrift. Tilbehøret passer også til annen type kjøtt som skinkestek, lammelår eller oksestek.

ELGSTEK: La steken ligge en stund på kjøkkenbenken før steking. Smør inn i salt og pepper, brun smør og legg steken i stekepannen til alle sidene er brunet. Legg steken i en ildfast form og tøm på ca 6-7 dl vann i stekepannen for å koke ut alle kjøttsaftene. Hell deretter oppi ildfastformen sammen med kjøttet. Settes i stekeovn på 150 grader. Vår sto i 4 timer, men søk opp på internett på hva som er anbefalt kjernetemperatur til de ulike kjøttypene. Jeg la oppi båter av gul løk og chili for å sette litt mer smak på det hele. Jeg tok ut steken da den var 68 grader, pakket den inn i folie og lot den hvile på benken. Ta vare på kraften til saus

FLØTEGRATINERTE POTETER: Skrell poteter og legg i en ildfast form. Dryss over salt og pepper, sant hvitløk i tynne skiver hvis du liker det. Hell over fløte så poteten er nesten dekt. Topp med ost og stek ved 200 grader i ca en time, til potetene er møre.

VILTSAUS: Saus lager du enkelt ved å smelte 2ss smør og 2 ss hvetemel. Rør hele tiden til den har fått en nøttebrun farge. Jeg hadde målt opp 5 dl kraft fra den ferdigstekte kraften som jeg spedde på med. Noen hele einebær og to laurbærblad sammen med salt og pepper for mer smak. Hvis sausen blir for tynn kan du blande ut maizenna i vann og spe på til rett konsistens. Rett før servering så spe på med matfløte for en rundere smak. Smak til med krydder

Server med kokte grønnsaker og kanskje en skje med tyttebærsyltetøy. Vi gikk for blomkål
og brokoli - en skikkelig søndagsmiddag slik jeg husker det fra da jeg bodde hjemme.

post signature

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Takk for at du tar deg tid til å legge igjen spor etter deg. Det setter jeg enormt stor pris på! Ha en fin dag