30.10.2013

Knask eller knep

I morgen er det Halloween - dørklokken kommer til å ringe ustoppelig i noen timer på kvelden og barn kommer innom for å få godteri! Jeg vet enda ikke hvordan jeg skal forholde meg til denne dagen, men tanken bak er i og for seg ganske grei - vi feirer de døde.
 
Navnet stammer fra All Hollo's eve - Allehelgensdag.
Halloween er kvelden før Allehelgensdag etter Britiske tradisjoner. En dag som ble innført i år 610 av Pave Bonifacius IV som en samledag over helgener og martyrer som ikke har fått sin egen dag. Noen år etter ble også alle sjelers dag innført(2.november), hvor man også kunne hedre de alminnelige sjeler.
 
I følge tradisjonen kunne de døde ferdes fritt på halloween. De reiser rundt i store flokker (åsgårdsrei) sammen med nisser, alver og andre skrømt. Denne kvelden skulle man holde seg inne, men sette ut offermat for å blidgjørige de døde.
 
Irene holdt på denne tradisjonen også etter at Kristendommen kom til landet. Enkelte steder dro ungdommen rundt mellom gårdene og spiste opp maten som var satt ut som offer, og de gjorde rampestreker. Tradisjonen ble bragt med til USA av Irske emigranter på 1600-tallet. Fra USA kom den til Europa, og i Norge så sent som år 2000.
Nå hadde det blitt populært og kle seg opp med kostymer som gjenspeiler døden og gå fra dør til dør og spørre etter "knask eller knep".
Symboler med teaterblod, dødningehoder og flaggermus stammer fra den meksikanske allehelgensaften - de dødes dag.
 
I Norge er halloween alltid 31.oktober, og datoen for allehelgensdag varierer da den faller på den første søndagen i november.
 
Jeg husker da dette begynte å komme til Norge.
Vi kledde oss ut i det vi hadde (helst for å gjemme oss for ikke å bli gjenkjent, for det var jo litt flaut også) ringe på for å få gratis godteri. Vi hadde "favoritthus" der vi visste at de ga bort masse, og fant fort ut at vi fikk mye mer om vi gikk alene eller i små grupper. Etter noen runder var vi kalde og møkka lei.
Siden den gang har det skjedd mye på Halloweenfronten. Det lages kostymer og effekter i dyre dommer, de aller fleste butikker får inn effekter og det selges gresskar som aldri før.
 
Barna våre får (nesten) aldri godteri.
Det er ikke for at jeg er hysterisk, men på grunn av temperament og humør til hun eldste har jeg konkludert med at hun ikke tåler sukker. Det kommer nok mange barn på døren denne kvelden også, så hva gjør man når man ikke vil ha godteri i huset, samtidig som jeg vil gladligjøre de som kommer på døra? 
post signature

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Takk for at du tar deg tid til å legge igjen spor etter deg. Det setter jeg enormt stor pris på! Ha en fin dag