13.08.2014

Mine beste barnehagetips

Reposter fjorårets innlegg i forbindelse med barnehagestart:
August er her og mange tusen barn skal begynne i barnehagen.
Noen har kanskje gått et år eller to, for andre er det første gang.
Jeg husker så godt tiden før Tuva skulle starte. Vi hadde kommet inn på førsteønsket, men jeg gruet meg alikevell til å reise fra henne og la henne være der helt alene. Ikke kunne hun gå noe særlig, og ikke kunne hun formidle noe gjennom språket. Hun var jo så liten!
Jeg visste lite om hva man behøver i barnehagehverdagen også, og har derfor laget en liten barnehageguide for dere.
 
KLÆR
Bruk klær som er gode å leke i og som sitter godt. Bruk ull innerst på høst, vinter og vår for det vil holde barnet varmt, samtidig som det transporterer fuktigheten bort fra kroppen. Klærne skal sitte godt uten at de strammer. Tilpass bekledningen etter barnet: aktive barn trenger nok mindre klær enn et barn som sitter i ro i sandkassen.  Bruk lette, behagelige hverdagsklær over. På sommeren velger vi ofte lette bomullsklær.
 
I hylla i gangen ligger fleece klær og hjemmestrikket ulltøy fra barnas oldemor.
Disse kan med fordel være litt mer romslig, men ikke så store at barna setter seg fast, eller "drukner" i tøyet. Av yttertøy bør man velge en dress som puster, samtidig som den er vindtett og vanntett. Man trenger gjerne flere dresser etter ulike årstider. Vi har hatt god erfaring med Reima da disse er slitesterke og holder barna varme og tørre uansett vær. Eget regntøy må man også ha.
Vi har alltid brukt to-delt sett, men ser mange anbefaler heldress.
 
Parkdress til vår og høst, en tykk lue til vinteren og en vindtett til vår og høst. Kanskje en lett jakke og caps på sommeren. 
Ellers trengs votter (flere typer: regn-, vinter- og fingervotter) buff eller hals.
Ta av hettene på ytterjakker så slipper du at barna henger seg fast under lek.
Ha alltid noen skift med klær liggende og tenk på at været kan skifte ganske kraftig på en dag.
Sjekk hylla ofte og spør gjerne barehagepersonalet hva de mener ditt barn trenger
 
SKO
Innesko - lette sandaler o.l som barnet klarer  å ta på selv og som er lette å bevege seg i. Ellers trenger man sko etter årstid: støvler, cherrox, vintersko, joggesko og sandaler blir brukt gjennom et helt år Spør om råd i en skobutikk. De har peiling og hjelper deg med å finne de rette skoene for ditt barn.
Snøresko sitter best på små barneføtter, mens borrelås er mer praktisk for de litt større barna.
For barn som enda ikke er så stødig til å gå vil jeg anbefale Stonz booties som tåler både regn og vind, samtidig som man slipper den harde sålen på de små skoene. Små skinntøfler er veldig gode innesko for de på småbarnsavdelingen
 
 
 
MAT
Undersøk om barnehagen serverer måltidene i barnehagen. Kanskje må du gå til innkjøp av ny matboks?
En god drikkeflaske er lurt å ha i barnehagen også.

ANNET
Kjøp inn et bleielager (hvis barnehagen ikke stiller med dette) og nok truser om barnet har begynt å gå på do.  Fuktighetskremmer, solkremmer og kuldekrem kan også være kjekt å ha i barnehagehyllen  Sinksalve, solbrikker, barnehagesekk med regulerbare stropper og belter rundt bryst og i livet
Vogn, smokk, koseklut eller bamse til sovesituasjon. Myggnetting og regntrekk
evt vognpose/dyne og seler i vognen.
 
MERK KLÆR!
For det første er det lettere for personalet å legge på plass tøyet, og om det skulle havne på avveie er sansynligheten stor for at du får de returnert.
Her finnes både kliserlapper, markeringstusjer, strykelapper og stempel. Finn ut hva som passer for deg. Vil du ikke bruke tid med strykejern på strykelapper kan en rettetang gjøre jobben lettere.
 
Lag gode rutiner for deg og din familie og prøv å gjennomfør det hver dag. Tuva var 2,5 år før hun hadde fullplass i barnehage. Hun fikk 1-3 fridager i uka grunnet min arbeidstid som falt mest på helg. Da hun var 3 år var hun spinnvill på ettermiddagene med store trassanfall og raseri. Nå leverer vi til frokost (08.00) og hun hentes når arbeidsdagen min er ferdig (15.00) Da har hun fått lekt i barnehagen, vet hva hun har og forholde seg til og sovner fortere til kvelden. Vi følger rutinene og fått gevinst for det.
Små barn som akkurat har begynt har kanskje behov for annen rutine enn den vi bruker på storbarnsavdeling nå.
Igjen: snakk med personalet og hør hvordan de opplever barnet utifra når det kommer på morgenen og når de skal hentes. De har som regel mye innspill og er en god støttespiller
 
Ikke å gå til innkjøp av alt dette med en gang, men se an hva dere trenger og kjøp når tiden nærmer seg for utskifting i garderoben. Barneutstyr er kostbart så prøv å handle fornufting. Barnas hus har ofte halv pris på fjorårets modeller av dresser tidlig på våren, da kan du sikre deg kvalitet til en rimeligere pris.  Ikke kjøp dressene for store - det gjør det ubehagelig å leke seg.
Sko skal heller ikke arves grunnet passform som kan gi feilstillinger til det barnet som arver.
 
Har du mulighet til å ha ekstra sko og dresser hjemme kan det være en fordel. Da slipper du å dra klærne frem og tilbake og har mulighet for å skifte om barnet blir vått og klærne ikke tørker til dagen etter. Her finnes det mye brukt å få kjøpt fra finn.no for eksempel eller arv fra kjentfolk.
 
Godt barnehageår 
post signature
Takk for innspill til dette innlegget gjennom Facebooksiden

10 kommentarer:

 1. Kjempefint innlegg:) Hilsen ei som har jobba i barnehage i mange år.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra :D Tusen takk

   Slett
 2. Elsker å gjøre klart "barnehagegarderoben" til Nathalie :D Er så deili å handle inn nye høstklær, få strikket ullklær, og handlet inn nytt av ytterklær:) Er allerede i gang til høstensbarnehagestart!

  SvarSlett
  Svar
  1. Herlig! Vi har ikke kommet så langt enda! Har en del etter Tuva til lillesøster og Tuva trenger nok også noe nytt til høsten

   Slett
 3. Veldig fint innlegg, Stine! Agnes skal begynne i bhg i august, så det er godt å vite hva som trengs :) Har begynt å kjøpe inn noe, for det blir jo kostbart om man skal ta alt på en gang. Jeg har kjøpt noe brukt, og det jeg har kjøpt er så godt som nytt, og jeg har spart mye penger på det :)
  Husker du skrev om Tuvas trassanfall, og om hvordan dere løste det med bhg. Verdt å huske på :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra Sofie :)
   Genialt å arve eller få fra kjente. Sjelden klær blir ødelagte og de er fullt brukbare til barn nr 2 :)

   Opplever dere trass så bare spør :P Etter snart 2 år føler jeg at jeg har lært litt :P Men vi er enda ikke i mål. GOde og dårlige perioder

   Slett
 4. kjempe bra innlegg! signerer alle tipsene:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra :D Håper jeg fikk med alt :)

   Slett
 5. Flott innlegg! Vi har også begynt på litt innkjøp. Har en del fine ullklær jeg har kjøpt brukt, og et par dresser også. Så får vi se hva jeg mangler når vi nærmer oss. Fint å slippe å kjøpe alt på en gang! :) GOde tips!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra! Tusen takk :)
   Ja, sant! Barneklær er dyrt, så man må spare der man kan

   Slett

Takk for at du tar deg tid til å legge igjen spor etter deg. Det setter jeg enormt stor pris på! Ha en fin dag