13.09.2011

DIY - festkaker

Har lovet å komme med et innlegg om festkaker og "gjør det selv"
Det hele startet før dåpen til Tuva da jeg hadde sett slike kaker rundt om på Internett og hadde lyst til å prøve meg på en selv. Fant ut at man kan bruke hvilken som helst kake som bunn og kle den i marsipan eller lage marshmellowfoundant selv. Man får også kjøpt ferdig sukkerpasta på diverse nettbutikker som man kan bruke.

Finn først ut hvilken kake du vil lage.
Jeg startet med sjokoladekaker men i dette innlegget har jeg brukt en sukkerbunn (bløtkakebunn)
så her kommer oppskriftene
Denne oppskriften skal være idiotsikker for å få en høy og saftig bunn.
  • 5 romtempererte egg
  • 200 g sukker
  • 1 ss varmt vann
  • 150 g hvetemel
  • 50 g potetmel
Det viktigste er å temperere eggene over natten eller ha de i en skål med varmt vann. Grunnen til det er at romtempererte egg blåser seg opp dobbelt så mye som kalde egg og kaken vokser mer på grunn av det.

Kjør først sukker og egg i en kjøkkenmaskin i 20 min på høyeste hastighet
Skru deretter ned til det laveste tempoet, ha i 1 ss varmt vann og pisk i 2 min. Dette er for at vannet skal binne massen
Sikt forsiktig mel og potetmel i eggedosisen med en slikkepott, men vær forsiktig!
Blir det for mye mel igangen blir det for tungt og kaken faller sammen!

Ønsker man en annen farge på kakebunnen kan man bruke noen dråper konditorfarge i eget ønske
Ferdigpisket eggedosis

Kle en 24cm springform med bakepapir og hell røra oppi. Dra så røra noen cm opp på bakepapiret for å få kaken til å heve enda mer.
Stekes på 180 grader i ca 30 min
Når kaken er ferdig skal man forsiktig åpne døra og bare slå av ovnen. Ikke ta den ut med en gang! Slike bunner kan være veldig skjøre, så det skal ikke store bevegelsene til før den faller sammen!

24 cm springform klar til stekning
Når bunnen er ferdig avkjølt del den så i ønskede deler og fyll med det fyllet man ønsker. Kommer an på smak og anledning. Denne gangen er den fylt med jordbær og valnøttkrem
Bruker først en pensel for å smøre melk utover sukkerbrødet. Hadde på litt godt jordbærsyltetøy først, deretter friske oppskårede jordbær og toppet med krem
Fyll så de andre lagene etter eget ønske
Ferdig fyllt bløtkake
For å få trekket til å sitte godt har jeg funnet oppskrift på amerikansk smørkrem som ble en klassiker
  • 4 ss mel
  • 3 1/2 dl melk
  • 250 g smør (romtemperert)
  • 3 1/2 dl melis
  • 1 1/2 ts vaniljesukker
Kok opp melk og mel til en tykk røre.
Avkjøl så til 37 grader
Pisk smøret hvitt
Bland sammen melis og vaniljesukker og ha i smøret
Bland tilslutt smørkremen og melkeblandingen og miks i 2-3 min for å få bort alle klumpene

Kle så amerikansk smørkrem rundt hele kaken. Kan godt ta på et tynt lag første gang, sett den en stund i kjøleskapet for så ha på et lag til. Dette vil stivne slik at det er enklere å få et vellykket resultat.
Etter det første laget med amerikansk smørkrem
Til trekk har jeg laget marshmellowsfoundant, men man kan også kjøpe andre trekk ferdig om man ikke vil lage selv. Oppskriften er iallefall
200 g marshmellows
2 ss vann
2 ss flott matfett
500 g melis

Hell marshmellows i en bolle og tilsett vann. Smelt så i ca 2 min i mikrobølgeovn. Pass godt på, for det går fort på slutten. Marshmellowsen vil heve til ca dobbel størrelse
Tilsett så matfett og rør godt. Når alt fettet er smeltet tilsett så melis til du får en god deig, ala marsipankonsistens. Denne kan kjevles ut som lokk, eller tilsettes konditorfarge til pynt på kaken. En slik oppskrift holder lenge.
Man kan også oppbevare den i plastik i en god stund. Blir massen hard er det bare å varme den noen sekunder i mikrobølgeovnen igjen. Denne kan også lages i en kjøkkenmaskin :

Smeltet marshmellows


Riktig konsistens på MMF, og klar til utkjevling

Dekk så kaken med trekket. Sørg for å ha kjevlet jenvt og en del større enn kaken. Det er også mye enklere å legge på lokket om man har god margin på alle sider.
Skær av overflødig marshmellowstrekk fra alle kantene. Bruk en stekespade eller kakespade for å jevne ut eventuelle ujevnheter eller bare bruk hendene
Bruk så ulike utstikkere og konditorfarger til pynten. Alt etter ønske og smak.
Roseutstikkere og en rund pinne for å gi rosene mer liv i bladene. Men man kan også rulle rosene med bare hendene

Litt av utstyret jeg har
Kan ikke si at dette er en ryddig hobby
Man trenger egentlig utrolig lite utstyr, men mye av det er VELDIG kjekt å ha, og det blir mer lettvint når man har tilgang på skikkelig utstyr. Men det kan bli dyrt i lengden! Det finnes så utrolig mange fine nettbutikker og de jeg bruker mest er
og http://www.spiseligekunstverk.no/, men man finner også en god del på Ebay!
Har tilslutt samlet alle kakene mine
KAKEGALLERI

Min aller første kake - et prøveprosjekt til Tuvas dåp - denne gangen til 2 årsdagen til Mathias
Crazy sjokoladekake, sjokoladesmørkrem og marshmellowsfoundant (MMF)

Kake til Tuvas dåp
Sjokoladekake med smørkrem og MMF

Kake til barseltreff
Sukkerbunn, vaniljekrem og bringebærmousse
Bursdagskake
Ble ikke fornøyd denne gangen. Det var varmt ute så kaka fløyt bare utover, og jeg hadde feber!
Husker faktisk ikke hva som var inni :/

17 mai kake
Nesquick sjokoladekake med glassur og MMF trekk
Dåpskake til Alexander
Nesquick kake, sjokoladesmørkrem og MMF lokk

Bryllupskake
Sjokoladesukkerbrød med bringebærmousse og vaniljekrem. Trekk i MMF

Dåpskake til Noah Nicolai
Sjokoladekake med glassur og MMF lokk

Tuvas 2 årsdag
Sukkerbunn, jordbær, krem og vaniljekrem. Lokk i MMF, sprayet med spiselig glitter og ferdigkjøpt kakepynt i marsipan

Dåpskake til Ane
Sukkerbunn, vaniljekrem og bringebærmousse, amerikansk smørkrem og MMF

Kake til bryllup
Sukkerbrød, jordbær og valnøttkrem, amerikansk smørkrem og MMF
Synes det er veldig spennende å utforske, finne nye smaker og andre kaker å bli inspirert av.
Har aldri tatt noe kurs innen dette, bare funnet ut på egen hånd ved hjelp av kakeforum ved å søke rundt på nettet.
Om dere har noen spørsmål så fyr ivei, så skal jeg svare etter beste evne.
Lykke til :)

10 kommentarer:

  1. Bruker du noe til å feste pynten på kaken? I så fall, hva?
    Jeg må bare poengtere nok en gang hvor flink du er! :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk :)
      Jeg bruker spiselig lim,men man kan også bruke eggehvite eller vann :)

      Slett
  2. 'Du er fantastisk til dette!
    Tror ikke jeg skal begi meg ut på dette engang :p

    SvarSlett
  3. Kjempeflotte kaker :)
    Du er rå-flink.

    SvarSlett
  4. wow... utrolig fint!!

    klem fra meg :-)

    SvarSlett
  5. Hvor lenge lar du den stå i ovnen etter du har slått av og åpnet døren..? :) Kan man lage MMF uten micro..? Har ikke det, nemlig..:(

    SvarSlett
    Svar
    1. Sett døra på gløtt og la ovnen bli avkjølt når det gjelder sukkerbunn.. Evt ta den ut og sett den på hodet:)

      Å lage MMF uten micro, aner jeg ikke! Man måuansett få smeltet og hevet marshmellowsene på en måte og tror ikke vannbad gjør samme nytten, men du kan prøve. Evt kjøp ferdig masse eller gå for marsipantrekk :)

      Slett

Takk for at du tar deg tid til å legge igjen spor etter deg. Det setter jeg enormt stor pris på! Ha en fin dag