30.01.2011

Matintoleranse

Man tror at ca 45 % av befolkningen lider av det som kalles matintoleranse.
Matintoleranse er en reaksjon på noen proteiner i maten
En klassisk matallergi, som f.eks. allergi for peanøtter eller skallfisk, kjennetegnes vanligvis med en umiddelbar og sterk reaksjon av imunforsvaret.
Forskjellen fra intoleranse og matallergi, er at reaksjonene på intoleranse først kan komme timer -og/eller dager etter man har spist av en spesiel type matvare, og man tenker kanskje ikke umiddelbart at matvarer kan være årsaken til reaksjonen
Symptomene på intoleranse kan for eksempel være:
 •  Angst, Astma, konsentrasjonsvansker, sengevæting, oppblåsthet, cøliaki, forstoppelse, diare, depresjon, hodepine, hyperaktivitet, hudkløe, søvnforstyrrelser og vektproblemer
Siden Tuva var bitteliten og begynte å smake på fast føde har hun hadd litt mageproblemer og nesten alltid hadd utslett rundt munnen, enten at hun har vært rød eller hatt tørr hud. Vi dro på Kolonklinikken her i Trondheim og tok en håranalyse for ca tre uker siden.

I dag kom svarene så nå skal vi skifte ut en rekke matvarer vi har liggende i kjøkkenskuffen.
Fremover nå må vi lage mat uten hvetemel, sukker, melkeprodukter og potet blandt annet.
Må nok bruke noen dager/uker/måneder på å lese innholdsfortegnelsen på en rekke matvarer å bake mer brød selv. Fikk utslag på en del matvarer, men vi fokuserer på det hun tåler og finne nye, spennende oppskrifter. Synes iallefall det var greit å få det svart på hvitt hvilke matvarer som gir reaksjoner og hvilke hun fortsatt kan spise.
Les mer om matintoleranse her

8 kommentarer:

 1. Oj,det blir jo helt nytt fremover for dere nå da.
  Håper du deler oppskrifter og gode tips om erstatninger og om hvordan det går :)

  SvarSlett
 2. Ja, blir spennede å se hvordan dette blir. Bare det å finne alternativ til brødmat, da hun verken skal ha hvetemel, speltmel eller glutenfritt mel.. Kommer sikkert til å lage en egen side inne på bloggen om dette temaet :)

  SvarSlett
 3. Huh? Ikke glutenfritt mel heller? Hva er det hun ikke skal ha i seg som finnes i glutenfritt mel?

  SvarSlett
 4. Såppas ja, Stine! Men hadd a allergi eller intoleranse? Hvis hu kunna spist glutenfritt, så har æ MASSE tips ;)

  Linn Beck :)

  SvarSlett
 5. Nei, skjønt ikke helt den der at hun ikke kan ha glutenfritt mel, for jyttemel kan hun spise... Så får ta en telefon for å finne ut hva de egentlig mener med det. Var intoleranse hun hadde ja, ikke allergi :) Så blir nok mer glutenfritt her i hjemmet fremover nå

  SvarSlett
 6. Øystein Holien30/1/11 19:46

  Må være en misforståelse. Antar at det er nettopp glutenfritt mel hun kan spise. Evt at det er den litt tungvindte forskjellen på glutenfritt og naturlig glutenfritt mel det dreier seg om (jyttemel er naturlig glutenfritt). Anbefaler diskusjonsforumet på ncf.no sine nettsider. Og jeg har selvsagt en god del erfaringer selv, så bare å spørre ;)

  SvarSlett
 7. Ja, kommer nok til å ringe de for å høre hva de egentlig mener. Spent på hvordan hele matveien blir nå og hvordan det blir å ta total avstand fra slike matvarer som tidligere har vært hverdagslige. Bare det å lese ALLE innholdsfortegnelsene på matvarer og begynne å lage maten fra bunnen av så jeg vet akkurat hva hun får i seg. Bye bye ferdigposer!

  SvarSlett
 8. Det er jo ganske trasig, men det blir en omstilling, og kommer til å gå kjempe bra.
  Du får bruke nettet til å søke deg frem til ny inspirasjon =)

  Ha en god søndag

  SvarSlett

Takk for at du tar deg tid til å legge igjen spor etter deg. Det setter jeg enormt stor pris på! Ha en fin dag