04.11.2010

Pelsdyr
ADVARER MOT STERKE BILDER!
Et tema som er veldig fram i media for tiden er dette med pelsdyr!
Den tiden da piczo var det store på hjemmesidefronten hadde jeg en egen side om akkurat dette, så derfor ville jeg skrive litt om det her også.
 
Selv om undersøkelser viser at 70 % av befolkningen er imot pelsdyr, men til tross får norske pelsdyrfarmer omlag 50 millioner (!) kroner i statlig støtte fordelt på ca 331 mink og revefarmer.
En rev holdes i byr som er på størrelsen med en trillebår (0,8m2 To mink holdes i et bur som er ca like stor som en handlevong (0.255m2)  

Tilværelsen deres i pelsfarmer kan gjøre til at de utvikler en abnorm adferd. Da kan de løpe villt inne i buret, knager på egne kroppsdeler eller dreper sine egne valper. Andre kan bare ligge helt rolig i et hjørne i buret sitt.
Naturlige behov, som å løpe fritt i skogen eller svømme i vann, blir aldri oppfylt.
Kilde Kilde
 
Mens revunger i det fri leker intenst og viltert, opplever valpene på farmen at uansett hvilken normal bevegelse de prøver å utføre, blir de begrenset av nettingvegger.
 
Til slutt blir minken gasset ihjel mens rev drepes med elektrisitet - ved at elektroder føres inn i munn og endetarmsåpning og strømmen settes på.
For å lage ei pelskåpe av rev går det gjerne med omkring 10–20 skinn (av og til flere), avhengig av størrelse, modell og kåpelengde. Slike kåper omsettes ofte for mer enn 35 000 norske kroner.
På årsbasis drepes omlag 800 000 dyr bare for å bli undødvendige luksusprodukter. Heldigvis har antallet pelsfarmer blitt redusert i de siste 10 årene, men det er fortsatt en lang vei til målet er nådd.


 Kilde
 
Det er satt opp en rekke forskrifter om hvordan pelsdyrnæringa SKAL være, men en rapport utarbeidet av Mattilsynet i juni 2009 viser at 86% av alle norske pelsdyrfarmer brøt gjeldende regelverk ved inspeksjonstidspunktet
 
BLI MEDLEM PÅ FACEBOOK - FORBY PELS NÅ! - 
Dette sier de politiske partiene:

 
SV (2009):
"Erfaringene hittil tyder på at det er vanskelig å ha en pelsdyrproduksjon som sikrer god dyrevelferd. SV vil derfor arbeide for et forbud mot pelsdyrproduksjon i Norge."

Fremskrittspartiet (2009):
"Vi vil gradvis avvikle offentlige subsidier til pelsdyrnæringen. Vi vil også gjennomgå regelverk knyttet til dyrevelferd for pelsdyrnæringen, med sikte på forbedringer."

Venstre (2009):
"Følge opp Dyrevelferdsmeldingen ved å avvikle pelsdyrhold innen 2012 dersom ikke dyrevelferden er forsvarlig."

De Grønne (2005):
 " Pelsdyrhold må forbys,..."

Arbeiderpartiets programkomité (2008):
"Arbeiderpartiet vil... avvikle statlig støtte til oppdrett av pelsdyr i Norge, samtidig som staten stiller opp med omstillingsmidler til de berørte i næringen." eller dissens: "“...gradvis avvikle oppdrett av pelsdyr i Norge, samtidig som staten stiller opp med omstillingsmidler til de berørte i næringen." (Arbeiderpartiets landsmøte stemte ned forslaget om å avvikle pelsdyroppdrett med 165 mot 136 stemmer. Forslaget om å avvikle statsstøtten ble ikke fremmet av redaksjonskomitéen.)

KrFs programkomité (2009):
"Dyrevelferden i pelsdyroppdrettet må forbedres vesentlig. Hvis ikke dette har skjedd innen 2013, bør næringen avvikles. Det bør etableres en støtteordning for omstilling i en overgangsfase for pelsdyrfarmer som eventuelt må avvikles. Støtteordningen vil kunne finansieres med midler tilsvarende de støtteordninger næringen i dag har."

Høyre (2009):
"For å styrke jordbruket vil Høyre...sikre pelsdyrnæringen rammevilkår som gjør det mulig å videreutvikle og øke lønnsomheten i næringen.

Senterpartiet (2009):
"Senterpartiet er positive til fortsatt pelsdyroppdrett i Norge. Næringa driver innenfor gjeldende regelverk og er ei viktig landbruksnæring."

Kilder
Er du for eller imot pelsdyravl
For
Imot
Har ikke tatt noe stilling til det

  
Free polls from Pollhost.com6 kommentarer:

 1. "For å styrke jordbruket vil Høyre...sikre pelsdyrnæringen rammevilkår som gjør det mulig å videreutvikle og øke lønnsomheten i næringen."
  Dette er TYPISK HØYRE.. Penge penger og.. penger.. også tror jeg muligens jeg glente å si penger. Velferd og sikkerhet kommer i andre eller tredje hmm.. nei, det kommer etter penger..

  SvarSlett
 2. Hadde planer om samme innlegg i kveld. Men kommer ikke til å bli så bra skrevet som ditt,så da dropper jeg det :p
  Flott tema å ta opp!!
  For dette er helt bak mål... Rart at folk faktisk har hjerte til å flye rundt med ekte pels på seg. Og de som faktisk jobber i bransjen da,nei fytti!!! Blir kvalm :(

  SvarSlett
 3. Fy faen, så kvalmt! Pels er ikke fint engang!

  SvarSlett
 4. Flott at du har et sånt innlegg, men er forferdelig å se på. Skjønner ikke hvorfor noen vil stakkars dyr så vondt!

  SvarSlett
 5. Helt enig med deg, pelsdyr oppdrett burde avskaffes. Og ingen subsidier burde gis. (nok annet å bruke de pengen på)
  Brukes bestemt ikke pels selv heller, heller ikke fake. (for vil ikke assosieres med pels i det hele tatt)

  Bra innlegg foresten :)

  SvarSlett
 6. Tusen takk for at du setter fokus på dyremishandlingen i pelsindustrien, Stine!

  Hilsen Hilde Valbjørn Hagelin,
  Informasjonskonsulent i Dyrevernalliansen

  SvarSlett

Takk for at du tar deg tid til å legge igjen spor etter deg. Det setter jeg enormt stor pris på! Ha en fin dag