25.07.2009

Bare barnemat!

Her er guiden som viser deg når barnet ditt kan spise ulike matvarer.


0–4 måneder
Hvis du har melk, skal barnet gjerne fullammes denne perioden. Det er bra for immunforsvaret å amme, og hvis du har mulighet, er det anbefalt å amme morgen og kveld fram til barnet er 1 år. Fra barnet er ca. 4 uker, bør barnet i tillegg til morsmelk få tran eller D-vitamindråper.


4–6 måneder
I tillegg til morsmelk kan du nå begynne å servere små smaksporsjoner av vanlig mat. Den første gangen kan barnet få en liten teskje. Deretter øker du porsjonene fram til barnet spiser tre-fire spiseskjeer. Du må regne med at du får de første teskjeene i retur, det er uvant for barnet med fast føde. Det kan ofte ta 14 dager før barnet rekker å venne seg til en smak, så start derfor med å servere én type mos eller puré om gangen. Barnet kan få overfølsomhetsreaksjoner, som for eksempel hudrødme, litt sprukken hud og diaré. Dette kan gå over noen uker senere, så du må prøve deg fram ved å servere maten igjen.

Trygge matvarer:
Poteter og smør, rotfrukter og smør, avokado, banan, eple,pære, melon, sviske, fersken, etc.

Unngå:Spinat, rødbeter, fennikel, bladselleri og nesle fordi disse grønnsakene inneholder mye nitritt. Røkt og saltet kjøtt og fisk bør gis i kun små porsjoner, fordi dette inneholder mye salt. Fiskelever og pålegg som Svolværpostei og Lofotpostei anbefales ikke til barn fordi det er vist at de inneholder miljøgifter. Honning skal ikke gis til barn under 1 år, fordi det kan gi en farlig type matforgiftning (botulisme). Vær også forsiktig med salt til barn under 1 år. Nyrene er ikke fullt utviklet, og barnet kan derfor ikke skille ut overskudd med salt fra kroppen.

6–8 måneder
Nå kan barnet prøve flere grønnsaker og rotfrukter. Du burde fortsattvente med melk og melkeprodukter som selvstendig matvare fram til barnet er 10–12 måneder gammelt, menlitt melk kan gjerne brukes i grønnsak-og rotfruktmos. Melkeprodukter er jernfattige, og man risikerer at produktene konkurrerer ut jernrikematvarer, slik at barna får i seg for lite jern. I denne alderen kan de også få litt brødskive uten skorper. Man kan begynne å krydre maten forsiktig, men salt skal fortsatt unngås. Brokkoli er fint, men unngå kålsorter.Kål, linser og bønner utvikler mye gass.

Trygge matvarer:Velling/grøt, most frukt, most rotfrukt, kjøtt- eller fiskemos, frukt- og bærmos.

Unngå:Honning.

8–10 måneder:
Barnet er i stand til å spise nesten det samme som samme som voksne. Dessuten trenger du ikke mose eller lage puré av alt.Skjær maten opp i små biter.

Trygge matvarer:Brødskiver, frukt i biter,måltider med ris, pasta, poteter, forskjelligegrønnsaker, kokt kjøtt, fisk og egg.

Unngå:Honning. Barnet skal fortsatt ikke ha tilsatt salt i maten sin. Unngå også rå fisk, skalldyr og rått kjøtt. Upasteurisert melk og produkter laget av upasteurisert melk skal heller ikke gis.

1–2 år
Det viktigste er at du har god tålmodighet.Barnet vil gjerne gjøre selv, og det går som regel flere skjeer på gulvet enn i munnen. Det kommer også perioder hvor barnet ikkevil spise, eller «ikke liker». Det er heltnormalt, og ufarlig om barn spiser litt lite i perioder. Du kan nå gi matvarer som barn under 1 år ikke kan spise, for eksempel spinat og rødbeter.Små barn trenger mer fett i kosten fordi de vokser og utvikler seg såraskt. Bland derfor gjerne i litt smør,fløte eller olje i maten til barnet dersom det trenger ekstra energi. Barn under 3 år skal heller ikke haet for stort fiberinntak. Unngå altså grøt og velling med mye grovt mel så ofte. Det samme gjelder brød. Varier mellom lyst og grovere brød.

Trygge matvarer:
Grøt, kulturmelk, yoghurt, brødskiver med forskjellig pålegg,

Unngå:Sukkerholdige matvarer,godterier, saft osv. Vær også forsiktigmed saft, syltetøy o.a. som er sukretpå andre måter, fordi det skaper etsug etter søte saker. Kunstige søtningsstoffer anbefales ikke til barnunder 3 år fordi de lett kan få i seg for store mengder i forhold til kroppsvekten.Fisk og skalldyr som for de yngre barna.

2–5 år
Fettmengden i maten skal nå reduseres steg for steg. Det du tar mindreog mindre av, er det ekstra fettet som du fram til nå har rørt inn i barnets mat. Når så barnet er i 4-årsalderen, skal det stort sett spise den samme maten som du bruker. For voksne er det anbefalt at maks 30 prosent og minst 20–25 prosent av det daglige energiinntaket skal komme fra fett.


(Kilde: Mat for barnet ditt, Camilla Porsmann og Fredrik Paulún, Yrkeslitteratur)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Takk for at du tar deg tid til å legge igjen spor etter deg. Det setter jeg enormt stor pris på! Ha en fin dag